Compact Guide

Automobil i motocikl

Prije vožnje 00:03

Za svaki automobil i motocikl vrijedi: Obvezne su registracijske pločice, važeća HU plaketa i vozilo mora biti osigurano.

Vodite brigu o tome da gume imaju dovoljan profil. Zimi nipošto nemojte voziti s ljetnim gumama, sa zimskim gumama zimi putujete sigurnije.

Tijekom vožnje na mopedu ili motociklu morate uvijek nositi kacigu na glavi. To se odnosi i na vozače i na putnike.

U osobnom vozilu dužni ste imati reflektirajući prsluk (najbolje po jedan za svaku osobu), signalni trokut i funkcionalan set za prvu pomoć.

Tijekom vožnje sve osobe u automobilu moraju biti vezane sigurnosnim pojasom – to se odnosi i na putnike straga.

Djeca mlađa od 12 godina čija visina ne prelazi 150 centimetara smiju se voziti samo u dječjoj sjedalici. Modeli dječjih sjedalica razlikuju se ovisno o dobi i visini djeteta. Pravi izbor ključan je za sigurnost djeteta. SAVJET: Informirajte se u trgovini ili preko interneta o tome koja je dječja sjedalica najprikladnija. Internetska stranica ADAC-a nudi Vam a Kindersitz-Berater (“savjete za odabir dječje sjedalice”). Osnovne informacije o dječjim sjedalicama na više jezika naći ćete na Wikipediji.Kada ste vozačica ili vozač 02:03

Tijekom svake vožnje morate imati sa sobom prometnu dozvolu i važeću vozačku dozvolu. Ako nemate njemačku vozačku dozvolu (EU), prethodno svakako provjerite je li Vaša vozačka dozvola priznata u Njemačkoj. To možete učiniti kod npr. ACE-a, ADAC-a ili u uredima za cestovni promet. UPUTA: Međunarodna vozačka dozvola vrijedi samo u kombinaciji s važećom nacionalnom vozačkom dozvolom.

Nemojte voziti pod utjecajem alkohola, droge ili lijekova.

Ne dajte se omesti!
Držeći mobitel na uhu ne samo da možete izazvati teške nesreće, nego možete i zaraditi prijavu policiji i biti kažnjeni.

Pomagala poput navigacijskih sustava moraju biti montirana čvrsto i sigurno.

Prometni propisi 03:22

U Njemačkoj se, kao i u svim susjednim zemljama, vozi desnom stranom prometnice.

Na brzim cestama i autocestama strogo se preporučuje voziti desnim prometnim trakom. To znači da biste se što prije trebali uvrstiti u desni prometni trak, a lijevi upotrebljavati samo za pretjecanje.

Pri pretjecanju ne smijete prekoračiti maksimalnu dopuštenu brzinu.

Na autocesti se preporučuje vožnja brzinom od 130 km/h. Često se pojavljuju znakovi s nižom maksimalnom dopuštenom brzinom, npr. 100 km/h, a oko gradilišta i 80 ili 60 km/h. UPUTA: Na autocestama vrijedi zabrana zaustavljanja, okretanja i vožnje unatrag – za hitne slučajeve postoji desni zaustavni trak. U slučaju nesreće ili zastoja oslobodite mjesto u sredini za vozila hitnih službi: min. dva prometna traka za jedan smjer između rubnog lijevog traka i njemu susjednog desnog traka. Ako ste propustili željeni izlaz s autoceste, siđite s autoceste na sljedećem izlazu i vratite se na autocestu, tj. uđite u suprotni smjer, kroz prometni čvor.

Izvan naselja motorna se vozila općenito smiju kretati najvećom dopuštenom brzinom od 100100 km/h (iznimka su autoceste). Tu se najveća dopuštena brzina često snižava na 70 km/h – osobito tijekom približavanja križanju ili semaforu.

U naselju ili gradu u povoljnim uvjetima smijete voziti maksimalno 50 km/h. Brzina se u određenim zonama, npr. u blizini škole, smanjuje na maksimalno 30 km/h.

Prebrza vožnja može izazvati teške nesreće. Prekoračenje maksimalne dopuštene brzine kažnjava se novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilom.

Prednost 06:09

Na križanjima bez semafora ili prometnih znakova prednosti vrijedi pravilo: „desno ispred lijevoga“.

Kada policajci reguliraju promet, sva su druga pravila podređena. Postoje dva ključna znaka:

„Stanite pred križanjem – prednost ima poprečan promet“ /

„Pred križanje pričekajte sljedeći znak“.

U slučaju nesreće 06:48

Ako ima ozlijeđenih osoba, odmah zovite broj za hitne slučajeve 112.

Ako je nastala samo materijalna štete, zovite policiju preko broja 110.

Ostanite na mjestu nesreće do dolaska policije.

Osoba koja je oštetila parkirano vozilo čiji je vlasnik nedostupan mora svakako obavijestiti policiju i dati izjavu o nesreći. Obavijest na papiriću nije dovoljna.

Izazivanje nesreće i udaljavanje s mjesta smatra se bijegom, što je kažnjivo novčanom kaznom ili zatvorom do maksimalno tri godine.

Ako Vam se kvar vozila dogodi na autocesti, odjenite reflektirajući prsluk, postavite signalni trokut i stanite iza zaštitne ograde dok čekate da dođe pomoć.

Želimo Vam da na putovanju izbjegnete nesreće i kvarove.