Compact Guide

Na biciklu

Prije vožnje 00:03

Bicikl mora biti tehnički ispravan. Treba biti opremljen funkcionalnim kočnicama, pedalama i zvonom. I svjetla su vrlo važna. Bicikl mora imati prednje i stražnje svjetlo, kao i reflektore. Sprijeda mora biti montiran bijeli reflektor, a straga crveni reflektor.

Gume ili žbice moraju biti reflektirajuće. Ako nisu, na svaki je kotač potrebno montirati dva mačja oka.

Bicikl koji nema navedenu opremu ne smije se upotrebljavati u cestovnom prometu. SAVJET: Mnoge trgovine biciklima nude povoljne rabljene bicikle. Oni se prodaju u ispravnom stanju.

Nosite svijetlu ili reflektirajuću odjeću kako biste bili vidljivi drugim sudionicima prometa. Uz to je preporučljivo tijekom svake vožnje nositi na glavi biciklističku kacigu.

Nemojte voziti pod utjecajem alkohola, droge ili lijekova. To ne samo da može biti opasno i za Vas i za druge, nego i podložno pravnim posljedicama.

Tijekom vožnje 01:32

Radi stalnoga održavanja ravnoteže trebali biste držati upravljač objema rukama. Kada se zaustavite, nemojte se pridržavati za vozila.

Na biciklu se smije voziti samo jedna osoba.

Ako vozite na biciklu malo dijete, potrebna Vam je posebna sjedalica. Sjedalicu je potrebno čvrsto montirati na stražnji nosač prtljage. Alternativa su takozvane prikolice za djecu.

Tijekom vožnje u grupi biciklisti moraju biti jedan iza drugoga, a ne jedan pokraj drugoga. NAPOMENA: Tijekom vožnje ne smijete telefonirati, niti se služiti mobitelom. To može dovesti do nesreća i imati dodatne posljedice. Tijekom vožnje trebate biti potpuno usredotočeni.

Biciklističke staze 02:37

Odrasli i sve osobe starije od 10 godina u Njemačkoj su obvezni voziti bicikl kolnikom. Djeca mlađa od 8 godina moraju se služiti pješačkim putom. U dobi od 8 do 10 godina dijete može samostalno odlučiti hoće li bicikl voziti kolnikom ili pješačkim putom. Dijete se na kolniku mora osjećati sigurno, a najbolje je da tijekom pohađanja osnovne škole prođe kroz tečaj vožnje bicikla. SAVJET: U mnogim gradovima postoje autoškole u kojima i Vi i Vaše dijete možete pod stručnim vodstvom vježbati vožnju bicikla. Više u opciji izbornika Informacije .

Ako je biciklistička staza označena prometnim znakom , morate se služiti označenim trakom za bicikle. Biciklistički trak smijete napustiti ako na njemu ima prepreka. U tim se slučajevima traži oprezno zaobilaženje prepreke kolnikom.

Prometni znak („pješačko-biciklistički put“) , označava put koji dijele pješaci i biciklisti. Vozite oprezno i obraćajte pažnju na osobe koje se kreću pješice.

Prometni znak („odvojeni pješački i biciklistički putovi“) znači da biciklisti moraju voziti onom stranom koja je označena znakom odnosno oznakama na tlu.

Autocestama i brzim cestama bicikli se nipošto ne smiju kretati.

Zabrana vrijedi i na mjestima gdje se nalaze ovi znakovi:
„Pješački put“ , „Zabrana prometa za bicikle“ , „Zabrana prometa za sva vozila“ .

Ovaj znak znači da morate sići s bicikla i gurati ga pokraj sebe: Geschützte Grünanlage.

Prometni propisi 04:56

Za bicikliste vrijede isti prometni propisi kao i za vozače automobila. Crveno svjetlo znači „Stop!“, morate se zaustaviti.

Na križanjima bez semafora ili prometnih znakova prednosti vrijedi: Prednost ima onaj tko dolazi zdesna. Dakle: „desno ispred lijevoga“.

Sigurnost i ručni signali 05:25

Ako vozite ravno naprijed, držite barem 1 metar razmaka od automobila parkiranih sa strane. Neoprezno otvorena vrata automobila lako Vas mogu udariti i oboriti.

Pazite na prilazne putove i izlaze. Pojedini vozači automobila tu ne vide biciklističku stazu.

Kada biciklom prolazite kroz križanje lako se može dogoditi da se vozačima vozila koja skreću (automobili i posebno kamioni) nađete u „mrtvome kutu“. SAVJET: Ako niste sigurni je li Vas vozač vidio, prikočite i ignorirajte pravo prednosti. Uvijek držite dovoljan razmak od drugih vozila. Na semaforu čekajte iza autobusa ili kamiona, a ne pokraj.

Ako želite skrenuti, prvo pogledajte preko ramena kako biste vidjeli promet. Rukom jasno pokažite na koju stranu želite skrenuti. Ispružite lijevu ruku za skretanje ulijevo, a desnu ruku za skretanje udesno.

To je osobito važno za to da drugi znaju kuda se krećete.

Ako npr. na križanju želite skrenuti udesno, pripazite na pješake. Oni imaju prednost.

Želimo Vam ugodnu vožnju!