Compact Guide

Uporaba gradskoga prijevoza

Što spada u gradski prijevoz? 0:03

U sklopu javnoga gradskoga prijevoza možete se služiti autobusima i vlakovima . U većim su gradovima djelomice na raspolaganju podzemna željeznica i tramvaji .

U vlakove u javnom gradskom prijevozu ubrajaju se tramvaji i sustavi lake željeznice. IC i ICE – bijelo-sivi vlakovi s crvenom crtom – ne spadaju u tu vrstu prijevoza. Oni pripadaju međugradskom javnom prijevozu.

Kupnja karte 00:36

Tijekom svake vožnje morate sa sobom nositi važeću kartu.

Pritom možete birati između različitih vrsta karata: Kada želite neki put prevaliti samo jednom, najbolje je kupiti jednosmjernu kartu. Kada tražite mobilnost za cijeli mjesec, kupite mjesečnu kartu. Ovisno o gradu i prijevoznoj usluzi postoje razne ponude karata.

Karte su Vam dostupne 01:05

Na automatima , npr. na željezničkim kolodvorima ili postajama podzemne željeznice, ili na osobni upit u centrima za korisnike. U autobusu kartu možete kupiti na prednjem ulazu od vozača/vozačice. Automati za karte nalaze se i u nekim tramvajima. SAVJET: U miru i prije vožnje informirajte se o najboljoj opciji za kupnju karte. Kupite kartu unaprijed.  

Poništite kartu 01:34

Puno karata potrebno je poništiti prije početka vožnje. Poništenje je vidljivo na praznom prostoru s jedne strane karte Icon: Ticket - freie Fläche. Automati za poništenje karte nalaze se na postajama, ali i u autobusima i tramvajima. SAVJET: Kada niste sigurni kakva Vam je karta potrebna za određeno putovanje, obratite se djelatnicima centra za korisnike. Rado će Vam pomoći.  

Tijekom vožnje 02:05

Autobusne postaje prepoznat ćete po ovom znaku: Icon: Baushaltestelle (H)
Ulaz u podzemnu željeznicu prepoznat ćete po ovom znaku: Icon: Zugang U-Bahn (U)
Znak Icon: S-Bahn-Haltestelle (S) označuje tramvajsku stanicu.

Zabranjeno je stupati na tračnice za podzemne i ostale vlakove. Stupanje na tračnice je opasno i može predstavljati prekršaj.

Tračnice za tramvaje dozvoljeno je prelaziti na za to predviđenim mjestima. Pozor! Tramvaji voze tiho, a zaustavni put im je dug!

Ulazak i izlazak omogućeni su samo na odgovarajućim stanicama. Vlakovi, podzemni vlakovi i tramvaji zaustavljaju se na svakoj planiranoj stanici. VAŽNO: Budite oprezni pri ulasku/izlasku. Mobiteli i slušanje glazbe mogu Vas omesti i izazvati nesreće.

Ulazak 03:03

Tijekom čekanja držite dovoljan razmak od kolnika, kao i od prilazećih autobusa ili tramvaja.

Nemojte se ukrcavati dok se ne iskrcaju svi putnici koji su to namjeravali učiniti. Ako nema slobodnih sjedala i morate stajati, uvijek se čvrsto držite tijekom vožnje.

Izlazak 03:27

U autobusu možete pritisnuti gumb s natpisom „STOPP“ kako biste vozača/vozačicu obavijestili da se želite iskrcati na sljedećoj stanici. Čekajte da se autobus ili vlak zaustavi. Povremeno je potrebno nekoliko sekundi da se vrata otvore.

Molimo Vas da uvijek pazite na sebe i svoju djecu.

Sve u svemu, javni gradski prijevoz predstavlja siguran i ekološki prihvatljiv način mobilnosti.

Putovanje u međugradskom prijevozu 03:58

Za dulja putovanja na raspolaganju su Vam međugradski vlakovi ili autobusi. Karte možete kupiti na internetskim stranicama www.bahn.de, www.fernbusse.de, u agencijama ili na kolodvorima.
Saznajte vozne redove i odredišta služeći se mobitelskim aplikacijama „DB Navigator“ i „Busliniensuche“.

Mali tečaj njemačkoga

Wie komme ich bitte zum Bahnhof? [Molim Vas, kako mogu doći do željezničkoga kolodvora?]

Entschuldigung. Wissen Sie, wo der Bus abfährt? [Oprostite. Znate li odakle polazi autobus?]

Kennen Sie den Weg zur U-Bahn? [Znate li put do podzemne željeznice?]

Könnten Sie mir bitte mit dem Kinderwagen helfen? [Molim Vas, možete li mi pomoći s dječjim kolicima?]